22 Kasım 2014 Cumartesi

Kelime İşlemci Yazılımları


Belge, metin ve döküman yazmaya, düzenlemeye yarayan yazılımlar kelime işlemci yazılımlarıdır. Özellikle ofislerde gerekli olan dökümanlar, bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu yazılımlarla oluşturulmaya başlandı. Günümüze kadar en yaygın kullanılan ofis araçlarının sahibi olan Microsoft'a, bulut teknolojisiyle gelişen çevrim içi kelime işlemciler rakip olmaya başladı. Gelin bir göz atalım...

1) Google Docs


Microsoft uyumlu dosya formatlarını da destekleyen Google Docs, Microsoft'un Office paketinde bulunan Word’ün türevini de içeriyor. Bir web uygulaması olan Google Docs sayesinde, dokümanlarınız kolayca internet üzerinde kaydedilebildiğinden, bir dosya üzerinde çalışırken işinize internete bağlı olan herhangi bir bilgisayardan kolayca devam edebilirsiniz. Ortalama bir kullanıcı için Google Docs’ın sunduğu imkanlar gayet yeterli.

Avantajları:

Türkçe dil desteği mevcut, sade ve hızlı bir yazılım. Eş zamanlı olarak belge üzerinde birden fazla kişiyle ortak çalışma imkanı sunuyor. Herhangi bir sosyal paylaşım platformuna örneğin fotoğraf yükler gibi, belgenizi bu ortama yükleyip arkadaşlarınıza sunma imkanı sağlıyor. Web tabanlı olması sayesinde, istediğiniz anda istediğiniz yerde belgelerinize ulaşmak için tek ihtiyacınız internet erişimi olan bir bilgisayar. Çoğu dosya formatını bilgisayarımızda okuyucuya gerek duymadan, Google Docs kullanarak açabiliriz. Çevrimdışı da kullanılabilir. Belgelerinizin düzeltme geçmişini görebilir ve herhangi bir sürümüne geri dönebilirsiniz. Belgelerinizi masaüstünüze Word, OpenOffice, RTF, PDF, HTML veya zip biçiminde indirebilir,  e-posta eki olarak gönderebilirsiniz.

Dezavantajları:

Microsoft Office 1997 ve 2003 sürümlerinde kullanılan .doc, .xls ve .ppt dosyalarına artık Google Docs üzerinden destek verilmiyor. Kullanıcıları 1 GB’lık depolama alanıyla sınırlıyor. Microsoft Office kadar kapsamlı değil. Google Docs'tan güvenlik ve paylaşım araçları gibi çok daha fazlasını isteyenlerin, belirli miktarda bir ödeme yapmaları gerekiyor.

2) Zoho Writer


Google Gears teknolojisi kullanan bu yazılım, açık kaynak kodlu yazılmış bir firefox veya explorer eklentisi sayesinde Ajax uyumlu tüm uygulamaların internet bağlantısı olmaksızın kullanılmasına imkan tanıyor. Bu sayede Zoho Writer kullanıcıları bağlantılarının kopması durumunda çalışmaya devam edebiliyor. Word'ün bir alternatifi olan Zoho Writer ile .doc veya .docx formatındaki dosyalar üzerinde çalışabileceğiniz gibi, yazılımın kullanımı da Word'ü pek aratmıyor denilebilir. Belgeler arasında geçiş yapılabilen bir üst sekme mevcut. Bir belgeyle uğraşırken başka bir belge açıp orada da düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Sonra kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz çalışmanıza.

Avantajları:

Türkçe bir yazılım. Online destek fırsatı sunuyor. Yazılım hem çevrimiçi hem de çevrimdışı çalışabiliyor. Kişisel kullanım için ücretsiz, 20 web tabanlı eklenti sunuyor. Üyelik açmaya gerek duymadan Gmail, Facebook, Yahoo hesabıyla giriş yapılarak kullanabilme imkanı var. Microsoft ve Open Office ile tam uyumlu. Paylaşım ile dilediğiniz kişilere okuyabilme, dilediklerinize de okuma ve değiştirebilme yetkisi verebilirsiniz.

Dezavantajları:

Eş zamanlı olarak diğer arkadaşlarınızla birlikte, bir belge üzerinde değişiklik yapamıyorsunuz. Masaüstü yazılımlara kıyasla, çok kapsamlı değil.

3) Buzzword


PDF formatını yaratan Adobe'un geliştirdiği ve kullanıcılarına sunduğu Buzzword, bir kelime işlemciden beklenen birçok işleve fazlasıyla sahip. Kullanışlı ve gösterişli bir arayüzü var. Birden fazla kişi aynı dosyada oynama yapabiliyor, dosyaya yorumlar ekleyebiliyor. Çoklu çalışmanın aktif hale gelebilmesi için, döküman isminin sağ tarafındaki oka tıklayıp Share…‘ı seçip, dökümanda değişiklik yapmasını istediğimiz mail adreslerini yazmamız gerek. Dökümanlarımızı diğer web sitelerinde gösterebilmemizi sağlayan widget’lar da kullanabiliyoruz.

Avantajları:

Dökümana en son ulaşanlar ve pozisyonları da (yayıncı, eleştirmen vs.) kolayca görülebiliyor. Dökümanlar sayfalandırılıyor, .pdf, .doc, .zip, .txt, .xml gibi dosya çıkışları alınabiliyor. Yazılara tablolar ve resimler eklenebiliyor. Resim boyutları gerçek zamanlı olarak ayarlanabiliyor. Buzzword’un en büyük özelliklerinden biri olarak da, PDF’in online şartlarla hazırlanabilecek en yakın şeklini oluşturabilmesi gösterilebilir.

Dezavantajları:

Türkçe karakter desteğinin olmaması büyük bir dezavantaj. 5 gigabayt depolama alanı sunuyor ve eş zamanlı olarak belge üzerinde ortak çalışma yapamıyorsunuz.

4)Quip


Quip, basit ve sade arayüzü ile açık ve anlaşılır bir uygulama. Hazırladığınız yazı ve belgeleri, çevrimiçi olarak eşitleme imkanı ile ister bilgisayarınızdan ister Android cihazınızdan düzenleyin, anında eşitleyerek sizlere hem zaman tasarrufu sağlıyor, hem de veri kaybı ihtimalini en aza indiriyor. iPad, iPhone, Android ve Web üzerinde çalışan uygulama ile arkadaşlarınızla ya da ekibinizle ortak dosyalar oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz. Yazılarınızı yazarken kolaylıkla tablo ve resim ekleyebilir, birinden bahsederken mention bile atabilirsiniz. Quip’in onay listesi, bağlantı paylaşma ve kod bloğu özelliklerini yazılarınızda kullanabilirsiniz.

Avantajları:

Ekip olarak bir tablo ve metin üzerinde çalışıyorken yaptığınız değişikliklerin yanına yorum ekleyebilir ve bu yorumlar üzerinden konuşabilirsiniz. İşleminiz bittiğinde ise yazılarınızı webde paylaşabileceğiniz gibi pdf olarak indirebilir ya da çıktı alabilirsiniz. Twitter, Github, Zapier ve Stripe gibi birçok platform ile entegrasyonu bulunan uygulama tüm bu özelliklerinin yanında birde grup sohbeti hizmeti sunuyor. 400’den fazla Excel fonksiyonu ve formülünü destekliyor. Çevrimdışı da çalışma olanağı sunuyor ve bildirim özelliği mevcut.

Dezavantajları:

Ortak çalışma platformu olarak tasarlandığından, bir ofis programı ciddiyeti taşımıyor.

5) Thinkfree


Uygulamaları kullanmadan önce Java platformuna sahip olmanız gerekiyor ve ardından dilerseniz sadece web tabanlı olarak, dilerseniz ThinkFree uygulamalarını bilgisayarınızda kurarak dosyalarınızı oluşturmaya başlıyorsunuz. Bu noktada ThinkFree’yi masa üstünde yer alacak bir kısa yol aracılığıyla kullanabilmek, diğer rakiplerine karşı artı bir puan daha getiriyor. Görsel açıdan Microsoft Word’ü andıran ThinkFree, özellikler itibariyle de geri kalmıyor. Yeni bir Word dosyası, tablo yapısı, sunum veya basit bir not almak ThinkFree ile oldukça basit.

Avantajları:

Üye olmadan Gmail hesabı ile kullanılabilme imkanı var. Masaüstünden de bir kısa yol aracılığıyla kolayca ulaşılabiliyor. Özellik ve görsel açıdan MS Office Word’e benzer yapıda. Yaklaşık 50 MB yer kaplayan kurulum dosyası sisteminize ücretsiz bir ofis paketi yüklüyor ve yarattığınız dokümanlar ister bilgisayarınıza ister çevrim içi hesabınıza kaydediliyor.

Dezavantajları:

Türkçe değil ve çalışması için java gerekli. Kullanmak için serfettiğiniz çaba dışında, bazen yavaş çalışıp size zaman kaybettirebiliyor. 1 GB’lık alanla sizi sınırlandırıyor.