27 Aralık 2014 Cumartesi

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Bilgisayar alırken seçimimizi kullanacağımız alana bağlı olarak yapmalıyız. Çok özellikli, gelişmiş, pahalı bir bilgisayarı sadece internete girip haber okumak için alıyorsanız hata etmiş olursunuz. Ya da alacağınız bilgisayarda son teknoloji oyunlar oynamak istiyorsanız ucuz bir bilgisayar işinize yaramayacaktır. Bu yüzden önce ne istediğimizi bilmeliyiz. Kullanım alanını belirledikten sonra bilgisayarımızın hızını belirleyecek sistem özelliklerini analiz etmemiz gerekiyor. Sabit disk boyutu, pil ömrü, ekran kartı, ekran boyutunun yanısıra port çeşitleri çok önemli. Kullandığımız notebookun son teknolojiye uyumlu olması gerekiyor. Mesela USB-3 ve HDMI portu mutlaka bulunmalı. Bunun dışında bilgisayar hızı elbette dikkat etmemiz gereken bir unsur.

    CPU (İşlemci) bilgisayarın en önemli parçasıdır. İşlemcinin saniyede yaptığı işlem sayısı, hızını belirler. Bu da saat hızını (sistem saati - system clock) ifade eder. Yani MegaHertz (bir saniyede yapılan milyon tane işlem) değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyi bizim için. Günümüz bilgisayarları saniyede milyarlarca işlem yapabilmektedir, bu da GigaHertz'le gösterilir. İşlemcinin içindeki registerlar bilgisayar hızına doğrudan etki eder. Registerlar işlemcinin o an çalıştırdığı veriyi tutan geçici depolardır. 32 bit veya 64 bit register boyutunu ifade eder. RAM'ler registerlardan farklı olarak, kullanılan programın komutlarını ve gerektirdiği verileri tutar. Bu açıdan bilgisayarlarda RAM de çok önemlidir. En basit kullanım için bile 2 Gb RAM mutlaka gereklidir. RAM ile işlemci arasında, çok sık kullanılan bilgisayar talimatlarının ve geçici olarak tutulan bilgilerin yer aldığı bir Ön Bellek (Cache Memory) bulunur. Bu bellek RAM'den daha hızlıdır. İşlemcinin RAM'den veri alırken harcadığı zamanı azaltır. Ayrıca verinin anakart üzerinde geçtiği yollar da hız açısından önemlidir. Farklı birimler arasında farklı veri yolları olabilir. Bunlara veri aktarım demetleri adı verilir. En önemlisi ise doğrudan işlemciye ve sistem belleğine bağlı olan sistem veri yolu (system bus) dur.

Şimdi bu açıkladığımız önemli unsurları kullanarak iki bilgisayarı karşılaştıralım:




ASUS X550JK

- CPU: İntel Core i5 4200H
- Register: 64 Bit
- System Clock: 2.8 - 3.4 GHz
- RAM: 4 GB
- Cache Memory: 3 MB













ACER E5-571G

- CPU: İntel Core i7 4510U
- Register: 64 Bit
- System Clock: 2.0 - 3.1 GHz
- RAM: 8 GB
- Cache Memory: 4 MB




i7 işlemci teknoloji olarak i5'ten üstün olsa da Asus marka bilgisayarın ulaşabileceği maksimum system clock değeri daha fazla. RAM ve Cache memory olarak ise Acer marka bilgisayar daha iyi görünüyor. Genel olarak baktığımızda Acer önde gibi duruyor ancak fazla RAM alanına ihtiyaç duymayanlar için Asus da tercih edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder