27 Şubat 2016 Cumartesi

İnfografik İnceleme

Birinci İnfografik Örneği


- Tüm içeriği yansıtacak bir ana başlık bulunmuyor, dolayısıyla ilk bakışta kafamızda infografik ile ilgili bir fikir oluşmuyor. Ara başlıklar ise konunun içeriğini yansıtacak biçimde mevcut. Altlarındaki içerikte de önemli yerler vurgulanmış.

- Bilgi grupları sağda ve solda anlamsal bütünlük sağlanarak, sistematik bir biçimde oluşturulmuş ancak alttaki tavsiyeler diğer bilgi gruplarından tam olarak ayrılmış gözükmüyor. Burada görsel hiyerarşinin ve yönlendirmenin eksikliğini görüyoruz. "Gidiş yönüne oturun" başlığı ve içeriği biraz daha yukarıya alınsa, "Önemli Tavsiyeler" başlığı da kesin bir çizgiyle diğer içerikten ayrılsa sorun çözülebilir.

- İçeriğe genel olarak baktığımızda odak noktasında otobüs ortamı var, yazılar etrafına okunaklı biçimde dizilmiş. Yazılarda sadece iki renk kullanılmış, bu da dikkat dağınıklığı yaratmaması açısından sağlıklı bir karar.

- Tavsiyelerin bulunduğu kısımdaki başlık biçimleri üstteki içerikle uyuşmuyor, süreklilik bozulmuş.

- Önemli bilgiler kısaca açıklanmış. Çıkarılan sonuç içeriğin amacına uygun ve yeterli.

- Tasarlayanın kimliğine ait hiçbir bilgi, tasarım tarihi ve kaynakça bulunmuyor.


İkinci İnfografik Örneği


- Ana başlık içerikle örtüşmüyor. İçerikte gözlerin bozulma sebebinden çok, gözleri bozmamak için neler yapmak gerektiğinden söz ediliyor.

- Bilgi organizasyonu sistematik ve düzgün bir biçimde yapılmış.

- İçerik anlamayı kolaylaştıracak şekilde yönlendirmelere sahip ve ulaştırılmak istenen bilgi kısa, net bir şekilde ifade edilmiş.

- İçeriğe uygun görseller seçilmiş ve gözlük haricinde bütünlük sağlanmış. Gözlüğün tasarımı diğer görsellere biraz aykırı düşmüş.

- Yazılar okunaklı ve kısa. Uzun bir içerik olmamasının da yarattığı kolaylıkla, sürekliliği bozacak bir durum oluşmamış.

- Maddelerin hepsinin sonuna noktalama işareti konulmamış.

- İnfografiğin genelinde, gereksiz renk kalabalığı yapılmamış olması dikkat dağılmasını engelliyor fakat görseller yazıdan daha dikkat çekici olmuş. Yani yazı ve görseller arasında denge yok. Yazılar biraz daha ön plana çıkarılsa iyi olurdu.

- İnfografiği kimin oluşturduğu hakkında bilgi mevcut fakat herhangi bir tarih ve kaynakça bilgisi bulunmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder